Inspiration

Trosforsvar kan være i fokus på forskellige måder – ved særlige arrangementer, eller ved at give det plads i et almindeligt møde eller gudstjeneste. Nedenstående forslag er blevet afprøvet på forskellig vis rundt omkring i landet med positive tilbagemeldinger.

Alternativt arrangement

Det kan være godt at sætte et helt møde eller en hel gudstjeneste af til et specifikt emne – eller holde et alternativt arrangement med fokus på fx skabelse og evolution, kønsidentitet, Bibelens syn på kvinder osv. Her kan der tages emner op, som er vanskelige at berøre normalt, og som mange prædikanter og præster måske ikke synes de kan tage op.

Til et sådant arrangement kan det være godt at spørge en i menigheden om at udfolde emnet, hvis man har nogle, der har sat sig ind i et emne – eller invitere en person fra ressourcelisten. Alternativt kan der vises en video.

En enkel struktur med få komponenter skaber god tid og rum for samtalen og refleksionen. Sæt god tid af til oplæg og efterfølgende snak og spørgsmål, så alle kan være med og så der er mulighed for at gå i dybden. Det er særligt vigtigt når det drejer sig om udfordrende emner, som kan være svære at forstå eller som kan vække stærke følelser.

En aften/et arrangement kan forløbe enkelt:

Trosforsvar ved normal møde/gudstjeneste

Ved et helt normalt møde eller gudstjeneste er det også muligt at give trosforsvar plads. Det kan gøres uden at det skal være vanskeligt eller kræve at en masse gøres anderledes. En række idéer kan være:

  • Prædikanten bliver bedt om at overveje mindst en ting, der på en særlig måde kan udfordre i vores tid ved prædiketeksten, og inddrage sin refleksion i prædikenen.
  • F.eks. kan en tekst om dæmonuddrivelse af Jesus udfordre: For de fleste danskere tror jo ikke på dæmoner. Her kan der inddrages argumenter eller fortællinger/erfaringer om den åndelige virkelighed.
  • Teksten kan være en formaningstekst fra Paulus om ægteskabet – her skal det måske forklares ekstra grundigt, hvorfor sex er forbeholdt ægteskabet.
  • Prædikenen afsluttes med et eller to spørgsmål til refleksion, der sætter teksten og temaet i relation til de spørgsmål, vi møder til dagligt.

 

Her er tre eksempler:

  • Hvilke dele af den kristne tro, synes dine ikke-troende venner eller kolleger er det vanskeligste at forstå?
  • Er der noget i dagens tekst, de ville have svært ved at acceptere?
  • Er der noget i dagens tekst, du har svært ved at tro på?

 

Efter prædikenen lægges der op til samtale med en række spørgsmål.

Prædikanten giver mulighed for at stille spørgsmål efter prædikenen. Enten via sms (som vedkommende kan svare på bagefter) eller direkte i mødet.

Mange kan have spørgsmål som de først bliver opmærksomme på, hvis de direkte opfordres til at stille dem.

Pointen med ovenstående inspiration er ikke, at det skal inkluderes hver gang, men måske nogle gange. Man behøver heller ikke at inkludere alle elementerne, men måske et eller to. Over tid vil det kunne blive naturlige elementer.

Vi behøver ikke at italesætte hver gang, at der er tale om trosforsvar. Hovedsagen er, at vi skaber rum og tid til spørgsmål og refleksioner – og forsøger at besvare en række af de indvendinger og udfordringer mange alligevel sidder med i mødet med bibelteksterne.

Fokus for prædikanter

Ikke alle prædikanter skal sætte fokus på trosforsvar. Der må vi give plads til forskellighed og frimodigt bruge den udrustning vi hver især har. Men nogle prædikanter har måske interesse og kald til særligt at sætte fokus på trosforsvar i deres forkyndelse.

Nogle prædikanter kan derfor inddrage vinkler og temaer med elementer af trosforsvar i forkyndelsen, og gå foran med tiltag der fremmer samtale, spørgsmål og refleksion i menighederne. Selvom det ikke nødvendigvis er blevet efterspurgt lokalt, tror vi mange vil sætte pris på det. Initiativet kan gå begge veje.

”Keep it simple”

De ovenstående forslag til inspiration er alle relativt simple og enkle. Vi tror det er bedre at gøre lidt, der virker overkommeligt og tilgængeligt for alle, end at have forkromede planer.